Podologie

Ce este Podologia?

Podologul

Podologul este persoana specializată în diagnosticarea și rezolvarea orcarei afecțiuni a picioarelor și va da și raspunsul la urmatoarele întrebări, după cum enumarăm mai jos din exprimarea pacienților:

- de ce am picioarele reci sau calde?
- de ce am picioarele transpirate?
- de ce ma doare un deget?
- cum rezolv problema unei bătături?
- cum să înlătur un miros dezagreabil al picioarelor?
- de ce am erupții cutanate pe picioare?
- de ce simt ca și cum mă curentează sau am contracții musculare în ultimele două degete ale piciorului?
- de ce devin rigide articulațiile primelor degete de la picior?
- pot evita ca eu să nu am monturi ca mama mea?
- de ce mă dor călcâiele?
- de ce mă dor tălpile?
- de ce mă ard tălpile?
- de ce fac frecvent entorse de gleznă?
- de ce îmi simt amorțite picioarele și nu am sensibilitate și fortă în ele?
- de ce îmi cresc unghiile încarnate și cum pot scăpa de această problemă?
- ce pot să fac pentru unghiile fragile?
- ce pot să fac pentru deformări exagerate ale unghiilor?
- ce pot să fac atunci când am unghii galbene și groase și nu pot să le tai?
- de ce mă doare centrul unghiei și văd o pată în această zonă?
- de ce pantofii mei sunt mai uzați pe marginea externă sau internă?
- de ce deformez pantofii?

Tuturor acestor întrebări, specialistul podolog oferă tratamente și soluții pentru a rezolva și vindeca afecțiunile conexe.

Importanța podologului în prevenirea afecțiunilor cauzate de anomaliile aparent nesemnificative ale amprentei piciorului in mers: un impact incorect cu solul duce la o postura incorectă a întregului corp - de unde apar alte întrebări:

- de ce chiar și copii mici au dureri de picioare, au o postura deficitară și nu le place să facă sport sau obosesc foarte repede?
- de ce am dureri cervicale, toracale, lombare sau de coapsă sau genunchi de la o vârstă fragedă?

Și în aceste cazuri, primul examen pe care trebuie sa îl facem este EXAMENUL PCIORULUI la podolog completat dupa caz de un consult ortopedic.

Este evident că podologul după fiecare consultație, unde este necesar, va îndruma pacientul catre specialistul ortoped sau către alți specialiști (reumatolog, diabet și boli de nutriție, neurolog, etc.).


Toată echipa de la Clinica Picioarelor din care fac parte:

  • Dr. Daniel Brănescu medic primar ortopedie și traumatologie,

  • Dr. Claudiu Vîrban medic ortoped ,

  • Podolog Ariana Paoletti,

sunt prezenți la congresele medicale și de podologie și colaborează strâns cu Centrul de picioare Il Plantare din Bologna. Calitatea materialelor este certificată prin atestatele Ministerului Sănătății din Italia.

Produsele noastre, ortezele și plantarii ortopedici sunt unice în România și personalizate pentru fiecare pacient în parte.
Sistemul plantarilor cât și produsul final personalizat sunt înregistrate și sunt protejate de legea dreptului de autor, atât în România (Legea nr. 8/1996) cât și în Uniunea Europeana.

Vizita la podolog
Ce păcat ca mama natură ne-a făcut picioarele așa departe de cap, de nu te gândești la ele niciodată!
Prin această frază, vreau sa îndrept atenția către importanța vizitei la podolog, care este indicat a fi făcută chiar daca o persoană nu are nici un fel de acuză. Pot fi descoperite diferite anomalii ale piciorelor, ale posturii care se pot corecta înainte de a deveni o mica sau o mare problemă.
Vizita podologică este o consultație de evaluare a picioarelor și a întregii posturi în faza statică și dinamică. Se face un consult cu podoscopul care evidențiază amprenta plantei piciorului putând măsura și evalua starea arcurilor fiziologice ale bolții piciorului, și măsurarea unghiurilor și razelor metatarsului și a calcaneului. De asemeni se evaluează și starea tendonului lui Achile. Se fotografiază din diferite unghiuri piciorul pentru a evalua starea sănătății lui și pentru comparația în evolutie sub tratament. Se face foaia podografică care permite podologului să vadă la urmatoarea vizita ameliorarea situatiei piciorului.
Vizita durează de la 30 la 60 de minute, în functie de caz si complexitatea patologiei.

Podologia infantilă vizita este recomandată pentru a evalua și corecta un picior care se dezvoltă și care începe să meargă. Este important ca poziția piciorului să fie corectă și să nu conducă la defecte de mers, de echilibru sau de postură. Mersul pe vârfuri sau piciorul plat, arcurile plantare inegale sunt de corectat cât mai repede posibil, altfel defectele de echilibru sau de postură pot deveni permanente. Recomandăm vizitele podologice infantile profilactice!

Podologia și sportivii
În ceea ce priveste sportivii, o vizită la podolog poate să le aducă îmbunătățirea performanței în sportul respectiv: pentru piciorul jucătorului de fotbal care suferă de traume continui în haluce, se poate construi personalizat o orteza care evită trauma unghiei și a degetului.
La atlet se poate controla și ameliora presiunea de impingere în mișcarea de cursă distribuind mai bine presiunea pe plantă și ameliorând performanța.
La ciclist, un plantar personalizat va ameliora efortul piciorului pe pedală distribuind forta de împingere în mai multe puncte, evitând în modul acesta oboseala picioarelor.

Podologia și vârsnicii
Pentru persoanele de varsta a treia, vizita podologica și tratarea problemelor constatate ameliorează substanțial calitatea vieții, a echilibrului, având ca rezultat un mers mai tonic si mai confortabil și corectează postura.
Experiența de peste 35 de ani în domeniul podologiei a doamnei Paoletti, de la diagnostic, tratament și construirea ortezelor plantare dupa o tehnologie avansata, au demonstrat succesul acestor tratamente în multiple afecțiuni.
Doamna Paoletti este la curent cu ultimele noutați în evoluția tehnologiei în acest domeniu și astfel aplică soluții inovatoare în materie de diagnostic și cele mai noi materiale pentru construcția plantarilor și ortezelor.