Infiltratii Prp

Infiltratiile sunt procedee terapeutice reprezentate de injectarea unor substante farmacologic sau biologic active intraarticular, periarticular sau peritendon/periligament.

Substantele cele mai frecvent folosite sunt:

  • Combinatii de anestezic local cu derivati de cortizon

  • Substante vascoelastice (continut ridicat de glicozaminoglicani, Ac. Hialuronic etc.)

  • PRP (Platelet Rich Plasma)

Conditii de efectuare a infiltratiilor – indicatia unei infitratii, tipul de substanta folosita si manevra terapeutica sunt responsabilitatea uni medic cu pregatire si experienta in acest sens.
Asepsia si antisepsia sunt deosebit de importante in procesul efectuarii unei infiltratii, este obligatorie folosirea de substante, materiale si instrumente sterile.
Semne locale de inflamatie (tumefactii, roseata, caldura locala, etc.) sau generale (febra, stare generala de sanatate alterata) reprezinta contraindicatii pentru efectuarea unei infiltratii.

Afectiunile in care infiltratiile s-au dovedit a fi utile:

- Tendinite (Achiliana, rotuliana, tendinitele muschilor antebratului-epicondilita laterala/mediala, etc.)
- Tenosinovite (tenosinovita de Quervain, tenosinovite de efort etc.)
- Bursite (prerotuliana, trohanteriana, olecraniana, subacromiala, etc.)
- Artroze (gonartroza, coxartroza, artroza gleznei, etc.)
- Artrite (periartrita scapulo-humerala, poliartrita reumatoida, etc.)
- Condropati (afectarea cartilajului hialin)
- Fasciite (fasciita plantara)
- Leziuni iritative/inflamatorii ale nervilor periferici (radiculopati, neurom Morton, etc.)

Infiltratiile cu derivati de cortizon sunt folosite in scop antiinflamator pentru diminuarea procesului inflamator si calmarea durerii. Se recomanda a nu se efectua mai mult de 3 infiltratii in aceasi zona intr-un interval scurt de timp.

Infiltratiile cu substante vascoelastice – sunt recomandate in bolile artrozice (gonartroza, coxartroza, artroza gleznei, etc.) au rolul de a lubrifia suprafetele articulare astfel incat miscarea sa se produca cat mai usor. Substantele vascoelastice imita lichidul sinovial produs de articulatiile sanatoase.

Sunt folosite cel mai frecvent in Gonartroza cu rezultate bune si foarte bune in stadiile de afectare moderata pana la severa, cu un genunchi al carui ax biomecanic este pastrat.
Pentru un efect cat mai bun si de durata trebuie asociate complementar sedinte de balneo-fizioterapie, schimbarea stilului de viata si a obiceiurilor alimentare.

In functie de gradul de afectare se poate recomanda o singura adminstrare pe an sau mai multe. Nu au efecte negative, nu produc toxicitate si nu exista riscul de supradoza. Riscurile sunt reprezentate de eventuale alergii ale pacientului la substantele folsite si riscurile procedeului de injectare in sine, pentru aceasta trebuiesc respectate cu strictete regulile de asepsie si antisepsie.

Infiltratiile cu PRP (Platelet Rich Plasma) fac parte din categoria terapiilor biologice moderne ce au cunoscut o larga dezvoltare in ultimul deceniu. Sunt folosite atat in ortopedie cat si in chirurgia plastica, dermatologie, etc.

Aceasta terapie are la baza conceptul de autovindecare a organismului, astfel pentru a initia si potenta acest proces de autovindecare sunt selectati din sangele pacientului factorii implicati in procesul de autovindecare (PDGF-factor de crestere derivat plachetar, VEGF- factor de crestere endotelial, FGF- factor de crestere a fibroblastelor, TGF-β, IGF, etc.) acesti factori se gasesc inmagazinati in plachete (trombocite). Din sangele pacientului prin centrifugare sunt separati si recoltati acesti factori biologic activi, produsi de organismul pacientului si sunt injectati in zonele afectate pentru a initia si potenta procesul de autovindecare.

In ortopedie s-au dovedit a fi utile in - condropatii, leziuni meniscale incomplete, boala artrozica, leziuni ligamentare (ligamentele colaterale ale genunchiului, coafa rotatorilor, ligamentele gleznei), tendinite, etc. Sunt recomandate a se efectua 3 infiltratii la interval de 10-14 zile. Nu exista reactii adverse. Riscurile sunt reprezentate de procedeul de injectare in sine - trebuie respectate cu strictete regulile de asepsie si antisepsie. Post injectare poate aparea, in primele zile, o accentuare a simptomelor datorita inducerii si potentarii procesului de autovindecare. Se recomanda repaus 3-5 zile, aplicatii locale reci, evitarea traumatismelor; in unele cazuri administrarea orala de antiinflamatorii nonsteroidiene pentru 2-3 zile.

La Clinica Picioarelor Dr.Branescu Daniel, medic primar Ortopedie-Traumatologie cu o experienta de peste 20 ani va sta la dispozitie pentru informatii suplimentare, consult si tratamentul de specialitate al afectiunilor aparatului locomotor.

Iti redam placerea de a te misca!

Disclaimer

Efectele tratamentului variază de la persoană la persoană, în funcție de stilul de viata, metabolism, vârstă, sex, starea de sănătate, etc. Având în vedere aceste aspecte, nu putem garanta efectele tratamentului, deși acesta se bazează pe dovezi publicate, referitoare la cele mai noi recomandări de bună practică medicală clinică.