Ortopedie

ORTOPEDIA

Este ramura medicală ce se ocupă cu studiul, diagnosticul, tratamentul și prevenția afecțiunilor Aparatului Locomotor. Numele de Ortopedie îsi are originea în cuvintele grecești orthos-drept, fără diformitate și paidion-copil.
Aparatul Locomotor asigură mișcarea corpului uman de la gesturile simple necesare activităților cotidiene, până la cele mai spectaculoase manifestări sportive sau artistice; el este alcătuit din oase, mușchi, tendoane, ligamente si articulații.

Făcând parte dintr-un întreg -organismul uman- aparatul locomotor este coordonat de sistemul nervos, hrănit prin intermediul sistemului circulator si supus reglajelor hormonale realizate de sistemul endocrin.
Este lesne de înțeles că orice afecțiune a celor enumerate duce la incapacitatea aparatului locomotor de ași îndeplinii funcțiile în parametrii optimi. Totodată pentru o bună funtionare a sa dar și a întregului organism este imperios necesar exercițiul fizic.

Simbolul Ortopediei imaginat de Nicholas Andry(1658-1747) profesor la Universitatea din Paris

Este recomandat atunci cand mișcarea la nivelul oricărui segment al aparatului locomotor este limitată, dureroasă sau chiar imposibil de realizat.
Aceste probleme pot apărea în urma unui traumatism, sau pot avea un debut insidios cu agravarea simtomatologiei în timp.

Consultul ortopedic se bazează pe anamneza și examenul clinic al pacientului completat de la caz la caz de examene paraclinice ce pot consta în: radiografii, imagistica prin rezonanță magnetică(RMN), computer tomograf(CT), ecografie precum și analize sangvine.
În anumite situații medicul ortoped poate recomanda consulturi interdisciplinare suplimentare (reumatologie, neurologie, neurochirurgie diabet si boli de nutritie, chirurgie vasculară, dermatologie sau orice alt consult considerat necesar)