Fasciita plantara

Fasciita plantara –(intalnita si sub denumirea de fasceita plantara) este o afectiune relativ frecventa a piciorului, ce se manifesta prin durere in zona mediala a arcului plantar longitudinal care poate iradia spre calcai (pacientii acuzand probleme cu calcaiul) si/sau catre capetele metatarsienelor. Sunt afectati de obicei adultii cu varste cuprinse intre 30-60 ani cu meserii ce presupun mult timp petrecut in picioare. Durerea in faciita plantara apare de obicei insidios si se agraveaza progresiv in decursul a catorva luni de zile ajungand la durere de intensitate moderata pana la severa. Pacientul ajunge sa mearga la medic si sa fie diagnosticat cu faciita plantara abea dupa 2-3luni de la aparitia simptomelor.

Cauzele aparitiei fasciitei plantare reunesc anomalii ale biomecanicii piciorului ce provoaca tensiune excesiva dealungul arcului longitudinal medial al piciorului, combinate cu obezitatea si ortostatismul (statul in picioare) pe perioade lungi de timp zilnic sau aproape zilnic.

Tabloul clinic in fasciita plantara consta in aparitia unui disconfort urmat de durere la nivelul benzii mediale a fasciei plantare ce dureaza de cateva luni, durere ce este intensa dimineata la primii pasi, ulterior durerea diminua sau chiar poate disparea si reapare putand imbraca forme severe in a doua parte a zilei in special la persoanele care petrec mult timp in picioare. Durerea poate deveni cu timpul aproape constanta si invalidanta. La simpla examinare a piciorului nu sunt prezente semne de inflamatie, inflamatiia avandu-si sediul in profunzime la nivelul fasciei plantare. Poate fi afectat unul sau ambele picioare. Lasata netratata acesata afectiune cronica duce la aparitia pintenilor calcaneeni ce apar ca urmare a calcifierii zonei de insertie a fasciei pe calcaneu, pinteni ce la randul lor sunt foarte durerosi si invaldanti (probleme cu calcaiul).
Pacientii cu fasciita plantara ajung sa fie destul de iritati de aceasta afectiune, chiar pana la forme de depresie; fasciita plantara nediagnosticata si netratata afecteaza calitatea vietii pacientului, acesta avand dificultati in asi desfasura activitatile obisnuite.

Metode de tratament in fasciita planara:
- dupa examenul clinic al piciorului completat dupa caz de radiografi si analiza baropodometrica , crearea unui plantar personalizat ce trebuie purtat in incaltaminte reprezinta prima linie de tratament a fasciitei plantare.
- la pacientii obezi scaderea in greutate este esentiala
- terapia cu unde de soc s-a dovedit a fi o metoda complementara de tratament eficace
- un set de exercitii zilnice pe care pacientul trebuie sa le efectuerze acasa, exercitii ce constau in 30 de minute de imersie alternata a picioarelor intr-un vas cu apa calda si unul cu apa rece, urmate de exercitii de gimnastica a piciorului si masajul talpilor.
- in faza acuta se recomanda tratament antialgic si antiinflamator pentru a reduce inflamatia si durerea
- tratarea unor afectiuni asociate precum poliartrita reumatoida, hipotiroidismul, guta, etc.
- in unele cazuri se poate recurge la purtarea unor atele sau orteze pe timpul noptii.

Diagnosticul in fasciita plantara este stabilit pe baza anamnezei si a examenului clinic al piciorului de catre medicul ortoped specializat in afectiunile piciorului si/sau podolog/podiatru. Diagnosticul diferential se face cu sindromul calcaiului dureros, fibromatoza plantara, fracturi de stres ale oaselor piciorului, precum si disfunctii ale tendonului muschiului tibial posterior. Pentru un diagnostic corect si pentru a putea descoperi cauzele ce au dus la aparitia faciitei plantare sunt recomandate a fi efectuate radiografi ale picioarelor precum si analiza baropodometrica (analiza computerizata a amprentei talpilor).

Tratamentul in fasciita plantara nu este unul standard ci trebuie individualizat pentru fiecare pacient in parte. Schema de tratament trebuie sa cuprinda mai multe terapi complementare.
Avand in vedre ca in fasciita plantara avem de-a face cu o inflamatie cronica, o insanatosire rapida nu poate fi obtinuta, iar pacientul trebuie sa inteleaga acest lucru de la inceput. In cele mai multe cazuri, unde se recurge la o strategie terapeutica pe mai multe directii de tratament se observa o diminuare a durerilor pana la nivelul de usor disconfort in 1-2 luni, iar o vindecare completa se obtine in 6-9luni.

Disclaimer

Efectele tratamentului variază de la persoană la persoană, în funcție de stilul de viata, metabolism, vârstă, sex, starea de sănătate, etc. Având în vedere aceste aspecte, nu putem garanta efectele tratamentului, deși acesta se bazează pe dovezi publicate, referitoare la cele mai noi recomandări de bună practică medicală clinică.