Maladia Haglund

Maladia Haglund

Introducere

Maladia Haglund este o inflamație dureroasă a călcâiului cauzată de o exostoză, iritată de încălțăminte, care apare la unghiul postero-superior al calcaneului la locul de inserție al tendonului Ahilean.

Anatomie

Cauza principală a producerii deformării Haglund este presiunea exercitată de încălțăminte pe partea posterioară a călcâiului. Persoanele care fiziologic prezință o umflătură proeminentă sub inserția tendonului Ahilean, au o predispoziție mai mare să dezvolte maladia Haglund. Această umflătură proeminentă comprimă țesuturile moi între os și partea din spate a încălțămintei. Acest lucru provoacă inflamația și îngroșarea țesuturilor, ceea ce face ca presiunea să fie mai mare, iar durerea mai intensă.

Cauze

Cauza principală a producerii maladiei Haglund este presiunea exercitată de încălțăminte pe partea posterioară a călcâiului. Persoanele care fiziologic prezintă o umflătură proeminentă sub inserția tendonului Ahilean au predispoziție mai mare să dezvolte maladia Haglund. Această umflătură proeminentă comprimă țesuturile moi dintre os și partea din spate a încălțămintei. Acest lucru provoacă inflamația și îngroșarea țesuturilor, ceea ce face ca presiunea să fie mai mare, iar durerea mai intensă.

Tabloul Clinic

Simptomul principal al maladiei Haglund este durerea localizată în partea posterioară a călcâiului. De-a lungul timpului țesuturile se îngroașă peste umflătura osoasă, determinând formarea unui calus. Calusul poate crește destul de mult în dimensiune și se poate inflama în timpul purtării încălțămintei. Deasemenea poate fi afectată și bursa din spatele călcâiului, care se inflamează, provocând bursita . Deformările Haglund nu produc de obicei dereglări funcționale în timpul mersului, cu excepția perioadelor în care durerea se acutizează și atunci când zona este inflamată.

Diagnostic

Diagnosticul este ușor de stabilit în urma istoricului complet și a examenului fizic, iar efectuarea unor radiografii este utilă pentru determinarea stadiului de deformare a piciorului și pentru luarea deciziei de către medicul ortoped privind necesitatea efectuării intervenției chirurgicale.

Tratament

Tratamentul deformării Haglund poate fi împărțit în tratament conservator și tratament chirurgical. În marea majoritate a cazurilor, tratamentul începe de obicei cu măsuri nechirurgicale. Tratamentul chirurgical este indicat doar în cazul în care toate celelalte măsuri nu reușesc să amelioreze problema și durerea devine insuportabilă.

Tratamentul conserbator

• Presupune purtarea încălțămintei comode, care nu crează presiune în partea posterioară a piciorului (pantofi deschiși în spate, sandale sau saboți). În cazul în care trebuie să purtați pantofi vă recomandăm aplicarea plasturilor speciali pe regiunea deformată.
• Rămânerea cu picioarele descălțate va reduce inflamația și bursita cauzată de maladia Haglund.
• Folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene
• Fizioterapia direcționată pe zona dureroasă ajută la ameliorarea durerii și a inflamației. Exemple includ: TECAR terapie, Shockwave terapia, Iontoforeza.

Tratamentul chirurgical

Este luat în considerație atunci când toate celelalte măsuri sunt ineficiente și durerea devine insuportabilă. Există mai multe tehnici chirurgicale pentru tratamentul deformării Haglund. Scopul acestor tehnici este de a înlătura proeminența osoasă, astfel încât purtarea încălțămintei să nu creeze o stare de discomfort. În timp, dacă presiunea este îndepărtată țesuturile îngroșate vor reveni la dimensiunea normală.

Disclaimer

Efectele tratamentului variază de la persoană la persoană, în funcție de stilul de viata, metabolism, vârstă, sex, starea de sănătate, etc. Având în vedere aceste aspecte, nu putem garanta efectele tratamentului, deși acesta se bazează pe dovezi publicate, referitoare la cele mai noi recomandări de bună practică medicală clinică.