Neurinomul Morton

Neurinomul Morton

Introducere

Neurinomul Morton este o afecțiune care se manifestă sub formă de durere cu caracter de crampe la nivelul antepiciorului. Durerea este cel mai frecvent resimțită între degetele III și IV, dar poate apărea și în spațiul cuprins între degetele II și III. Neurinomul lui Morton poate apărea la orice vârstă, dar cel mai adesea afectează femeile de vârstă mijlocie. Acest lucru se poate întâmpla din cauza faptului că femeile tind să poarte încălțăminte strâmtă sau pe toc înalt, ceea ce duce la creșterea presiunii la nivelul antepiciorului. De asemenea, se observă din ce în ce mai frecvent la alergători, posibil din cauza creșterii presiunii asupra degetelor de la picioare în timpul alergării.

Anatomie

Nervii plantari traversează antepiciorul printre oasele metatarsiene ajungând până în vârful degetelor. La extremitățile distale ale oaselor metatarsiene fiecare nerv plantar se desparte în două ramuri terminale inervând parțiele interdigitale a două degete adiacente. Neurinomul Morton apare în porțiunea distală a nervului, exact înainte ca acesta să se ramifice. Un neurinom este format prin inflamația sau îngroșarea în această parte a nervului.

Cauze

Există cîteva cauze care favorizează apariția bolii precum:
- suprasolicitarea antepiciorului datorită purtării zilnice a încălțămintei cu toc înalt sau prea strâmte,
- creșterea în greutate,
- profesiile care presupun ortostatismul prelungit,
- eforturile sportive.
Neurinomul Morton se formează în urma leziunilor repetate a nervului din această zonă. Se crede că iritația nervoasă cronică provoacă cicatrizarea și îngroșarea nervului, creând neurinomul. S-a observant apariția frecventă a acestei boli la personele cu deformări ale piciorul precum Piciorul plat, Hallux valgus.

Tabloul clinic

Simptomul caracteristic este o durere vie, sincopală, descrisă de pacient ca o „descărcare electrică” care iradiază în degetele piciorului sau în plantă. La palpare se găsește un punct dureros plantar între cele două capete metatarsiene, de obicei în spațiul al II-lea sau al III-lea interdigital. La examenul obiectiv se mai pot constata și alte deformități statice ale piciorului.

Diagnostic

Diagnosticul se stabilește pe baza istoricului și al examenului clinic. Pentru excluderea altor probleme de la nivelul piciorului se recomandă efectuarea unor investigații paraclinice precum:
- radiografia antepiciorului
- Examen baropodometric
- Ecografie musculo-scheletală
- RMN.

Tratament

Tratamentul conservator al neurinomului Morton începe de obicei cu:
- evitarea ortostatismului prelungit și a mersului îndelungat
- schimbarea încălțămintei cu o încălțăminte confortabilă.
- purtarea susținătoarelor plantare personalizate cu pelotă anterioară care lărgește spațiile intermetatarsiene.
- infiltrație locală cu Xilină și Kenacort
- Fizioterapie (8-10 ședințe de TECAR terapie).
Tratamentul chirurgical – este recomandat în cazul în care măsurile de mai sus nu reușesc să amelioreze durerea.

Disclaimer

Efectele tratamentului variază de la persoană la persoană, în funcție de stilul de viata, metabolism, vârstă, sex, starea de sănătate, etc. Având în vedere aceste aspecte, nu putem garanta efectele tratamentului, deși acesta se bazează pe dovezi publicate, referitoare la cele mai noi recomandări de bună practică medicală clinică.