Montul croitorului (Tailor’s Bunion)

Montul croitorului (Tailor's Bunion)

Introducere

Montul croitorului este o deformare care apare pe partea exterioară a piciorului la baza degetului mic, în zona articulației metatarsofalangiene. Boala poartă acest nume, deoarece apare frecvent la croitori, fiindcă ei stau în timpul zilei perioade îndelungate cu picioarele încrucișate, iar marginea exterioară a picioarelor se freacă de pământ. Presiunea continuă pe această zonă duce în timp la formarea unei bătături (numită clavus).

Cauze

Multe probleme care apar la picioare se datorează presiunii anormale sau frecării. În linii generale, piciorul este format din os acoperit de țesuturile moi, pe care se pune apoi încălțămintea. Majoritatea simptomelor care se dezvoltă de-a lungul timpului se datorează faptului că pielea și țesuturile moi sunt comprimate între 2 planuri dure: osul – la interior și pantoful – la exterior. Orice proeminență sau umflătură de pe os va agrava situația. Pielea răspunde la frecarea și presiunea constantă prin formarea unui clavus, iar țesuturile moi se îngroașă. Atât clavusul cât și țesuturile moi ingroșate sunt iritate și dureroase. Soluția pentru scăderea durerii este eliminarea presiunii. Ea poate fi redusă la exterior prin schimbarea presiunii din pantofi sau din interior prin îndepărtarea chirurgicală a proeminenței osoase.

Tabloul clinic

Simptomele montului croitorului includ durerea și dificultatea purtării încălțămintei care produce durere în zona deformației. Inflamația zonei este asemănătoare unui ”cucui”, iar unele persoane o consideră inestetică.

Diagnostic

Diagnosticul de mont al croitorului este ușor de stabilit în urma examenului fizic, iar efectuarea unor radiografii este utilă pentru determinarea gradului de deformare a piciorului și pentru luarea deciziei de către medicul ortoped privind necesitatea efectuării intervenției chirurgicale.

Tratament

Tratamentul conservator constă în:
- Purtarea încălțămintei mai largi, confortabile;
- Aplicarea pe mont a unui plasture special cu gaură în mijloc pentru a reduce presiunea și frecarea din încălțăminte.
- Folosirea susținătoarelor plantare pentru a sprijini bolta plantară și a menține degetele mai bine aliniate
- Tratament antiinflamator
- Fizioterapia direcționată către zona dureroasă ajută la reducerea durerii și a inflamației. Exemple include: TECAR terapia, Shockwave terapia, Iontoforeza
Tratamentul chirurgical se recomandă în cazul în care în urma tratamentului conservator nu se ameliorează simptomele. Intervenția chirurgicală presupune îndepărtarea proeminenței osoase, iar în cazul deformării piciorului este necesară realinierea chirurgicală a celui de-al V-lea metatarsian.

Disclaimer

Efectele tratamentului variază de la persoană la persoană, în funcție de stilul de viata, metabolism, vârstă, sex, starea de sănătate, etc. Având în vedere aceste aspecte, nu putem garanta efectele tratamentului, deși acesta se bazează pe dovezi publicate, referitoare la cele mai noi recomandări de bună practică medicală clinică.