Tendinita calcică a umărului

Tendinita calcică a umărului

Introducere

Prezența calcificărilor la nivelul umărului este o afecțiune foarte frecventă, întâlnită la aproximativ 10 % din populație. În majoritatea cazurilor prezența calcificării nu este dureroasă, dar durerea poate apărea după o activitate fizică intensă sau în urma unui traumatism, aceasta se numește tendinopatie calcificantă.

Se disting 2 tipuri de calcificări::
-Bursita subacromială – apare datorită evacuării unei părți de calcifiere în spațiul de deasupra tendonului mușchiului supraspinos. De obicei provoacă dureri acute, permanente și insomnii, cu discomfort funcțional major sau senzație de umăr ”înghețat”.
-Tendinita cronică – apare fie prin iritarea tendonului datorită creșterii presiunii intratendinoase în timpul calcificării sau prin iritația bursei de deasupra tendonului, dacă calcifierea este importantă și se reduce arcul osteo-fibros situat deasupra acestui tendon.

Calcificările se dezvoltă și dispar în 3 faze:
Apariția calcificării: în urma microtraumatismelor sau iritației cronice, procesul de vindecare are loc prin producerea unei calcifieri. Calcifierea este localizată în corpul tendonului și are un aspect calcaros. Aceasta fază poate fi nedureroasă.
Evoluția calcificării: Calcifierea poate crește treptat în volum, provocând iritația tendonului care se manifestă prin durere cronică și impotență funcțională la nivelul mușchiului supraspinos.
Resorbția calcificării: Această calcificare se poate resorbi singură în medie dupa 12-18 luni. În unele cazuri această calcifiere se evacuează în spațiul de deasupra tendonului. Deoarece cristalele de calciu sunt foarte iritante, acest lucru duce la iritații majore, provocând senzația de umăr ”înghețat”. În acest caz durerea dispare în câteva zile, dar umărul poate rămâne foarte rigid timp de câteva săptămâni.
După recuperare pot apărea uneori recidive.

Investigații

În primul rând se recomandă efectuarea unei Radiografii de umăr asociată cu o Ecografie. Apoi poate fi util efectuarea unui RMN sau CT de umăr pentru a localiza și evalua dimensiunea calcifierii în raport cu grosimea tendonului.
Calcificările sunt localizate în tendonul supraspinos în 80 % din cazuri. În 15 % din cazuri, acestea sunt localizate în tendonul infraspinos și în 5 % din cazuri, în tendonul subscapular.

În funcție de aspect, calcificările pot fi diferențiate în 3 tipuri:
Calcificări tip A: dense, omogene, cu contururi clare.
Calcificări tip B: dense, omogene, multilobate cu contururi clare.
Calcificări tip C: neomogene, cu contururi estompate diseminate în tendon.

Tratament

Calcificarea nu trebuie operată niciodată imediat, de fapt acestea tind să dispară în mod natural în 12-18 luni. Vom începe întotdeauna cu tratamentul medical, respectând ordinea de tratament de la tratament noninvaziv spre cel invaziv.

Reabilitare manuală blândă: pentru a reorienta umărul, dezvoltarea mușchilor compensatori care reduc conflictul dintre humerus și copertina osteo-fibroasă situată deasupra tendoanelor manșetei.
Terapie cu Unde de șoc (Shockwave terapy): produce o alimentare cu sânge în jurul calcifierii, care activează procesele de discompunere a calcificării și vindecarea tendoanelor.
PRP – vizează activarea vindecării și reparării tendonului.

Shockwave - procedura mediacala
Shockwave - procedura mediacala

Tratamentul chirurgical și anume acromioplastia, este efectuat artroscopic. Principiul este eliberarea spațiului subacromial, evacuarea totala sau parțială a calcifierii și declanșarea unei activări a vindecării tendoanelor prin fluxul de sânge în tendon. Aceasta se face prin înțeparea tendonului cu acul pentru a provoca microsângerare. Intervenția se face în regim de ambulatoriu (în timpul zilei), sau cu o ședere în spital peste noapte. După operație membrul superior se imobilizează cu eșarfă timp de 3 săptămâni. În această prioadă se poate începe o recuperare blândă pentru a oferi tendoanelor timp de vindecare. Este foarte important începerea exercițiilor de auto-reabilitare și reabilitare cu un fizioterapeut.

Disclaimer

Efectele tratamentului variază de la persoană la persoană, în funcție de stilul de viata, metabolism, vârstă, sex, starea de sănătate, etc. Având în vedere aceste aspecte, nu putem garanta efectele tratamentului, deși acesta se bazează pe dovezi publicate, referitoare la cele mai noi recomandări de bună practică medicală clinică.